Bahan-bahan:
Daging - 500gm
Kerisik - 1 peket
Santan pekat - 500ml
Kunyit serbuk - 1 sudu teh
Buah keras - 2 biji (diketuk/tumbuk)
Daun kunyit - 2 helai (dihiris halus/mayang)
Daun limau purut - 5 helai
Serai - 2 batang
Cili kering -15gm
(tapi cam biase nk lagi pedas bubuh lebih sikit la)
Bawang kecil - 3ulas
Bawang besar - 1 biji
Halia - 4 inci
Lengkuas - 6cm
Serbuk ketumbar -1 1/2 tbs
Serbuk jintan manis - 1/2 tbs
Serbuk jintan putih - 1/2 tbs
Garam - secukup rasa
*(dikisar bersama-sama )
Rendang itu pedas, dagingnya keras tetapi sedap.
saya sedang membaca blog awak.. harap ulasan kamu itu sekurang-kurangnya 25 patah perkataan... :) terima kasih
ReplyDelete